September 2016

host-1

God høst!

Etter å ha bodd flere år nær ekvator begynte jeg faktisk etterhvert å savne det norske klimaet. Det gode og stabile været i Colombia var deilig, men det ble nesten litt kjedelig i lengden. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle komme til å savne en skikkelig høststorm, men det gjorde jeg faktisk! Eller kanskje var det selve variasjonen i været og de store kontrastene jeg savnet.

Vi går nå inn i september og høsten ligger foran oss. De norske årstidene er trofaste og gir oss en fast rytme på mange måter. Overgangene kan være gledelige eller vemodige, men er i alle fall ganske forutsigbare. Vi vet ofte hva som kommer, enten vi liker det eller ikke.

Livet fører oss også gjennom forskjellige årstider og sesonger. Noe er planlagt og forventet og åpner opp mange muligheter og gleder. Å få barn for eksempel. Eller at barna begynner på skolen. Og slutter på skolen og flytter hjemmefra. Det å begynne i ny jobb. Å bli pensjonist. Her kan du fortsette listen.

Andre endringer skjer uventet og noen ganger plutselig, og er vanskelig å forberede seg på. Det kan være sykdom som rammer deg eller en som står deg nær. Noen opplever å miste jobben. Familier går i oppløsning. Eller at livet rett og slett ikke gikk slik man hadde ønsket og tenkt.

I en lovsang synger vi at «tidene skifter, Du er konstant. Selv når det stormer er Du som fjell. Tilværelsen hviler trygt i din hånd». Endringer av forskjellige typer opplever vi alle sammen. Da kan vi vite at både før, og midt i, og etter, er Gud konstant. I Jesus Kristus står vi støtt.

Eller som David sier det i Salme 40: «Han dro meg opp av fordervelsens grav, opp av den dype gjørmen. Han satte mine føtter på fjell og gjorde skrittene faste.»

Ønsker deg en god september, hilsen Gordon Valen